startsiden startsiden ... dette er kameraet mitt. Birch er av denne modellen Korintha er en "Exodus"! Dette har skjedd ...

Velkommen til min hjemmelagde hjemmeside!Hei Eivind / Video 4!

Nå har jeg stått på i noen måneder for å få ting i boks, og endelig er avreisen bragt under kontroll. Jeg drar om tre uker, etter å ha vært hjemme alt for lenge. Prosjektet er beskrevet nedenunder, og hjemmesiden min befinner du deg allerede på, så hvis du har en kopp kaffe er jeg svært takknemlig for noen minutter.

Tore i Sony har uttrykt et sterkt ønske om å bidra til at mitt prosjekt lar seg gjennomføre, og har etter hva jeg forstår gitt meg tilbud om å handle utstyret til Video 4's nettopriser. Det høres for meg ut som et underlig regnestykke (jeg hadde håpet på Sony's nettopriser...), men jeg er takknemlig. Uansett hva du går med på eller ei av øvrige forslag, bestiller jeg herved ett stk HVR-Z7E og ett stk HVR-A1E, levert her i Oslo så fort som mulig. Spesielt A1 haster, da denne skal få et spesialbygd vanntett hus, og Stein Eian, som lager det, er presset på tid.

Jeg har for så vidt glemt å presentere meg, men etter hva jeg har hørt fra en fotograf fra dokument 2 i TV 2 er det ikke nødvendig. Han hadde nemlig vært på lyd- og bildemessa, hvor Video 4 hadde anbefalt A1 kameraet som et actionkamera, med klar referanse til at det var det kameraet jeg bruker. Jeg måtte le da han ringte meg for å høre om mine erfaringer, for jeg har enda ikke brukt kameraet. Det dette vier er imidlertid at jeg er verdifull både for Sony og for Video 4, ettersom jeg er av dem - kanskje til og med den - som har utnyttet mulighetene til kameraer i det segmentet best. Jeg har holdt foredrag for NRK's fotografer både i Oslo og under VJ-konferansen i Bodø, og jeg var hadde et hovedinnlegg også da SVT hadde sine videojournalister på årlig samling. Det er gøy å bli lagt merke til, selvsagt, og jeg deler gjerne mine erfaringer, men ... jeg må også leve.

Forslaget jeg nå vil komme med, er at vi følger prislista jeg fikk fra Stian når det gjelder videoutstyret. Jeg har imidlertid håp om å få råd til speilrefleks også, men prisene er høye. De innkjøpsprisene jeg fikk fra Stian på den pakken var høyere enn prisene over disk på Japan foto! Det forundret meg. Dere må da kunne få dette utstyret til samme innkjøpspris som Japan foto får det, dersom det er en del av et sponsorat?

Sony alpha 900 + 16-35/50/100mm kom på snaut 40.000.-. Dersom dere kan kutte den prisen i to, og dermed bidra med 20.000,- til dette to år lange prosjektet som etter alt å dømme kommer på lufta om tre år, og i mellomtiden har blitt både til bok, artikler, foredrag og denne dynamiske hjemmesiden, så skal jeg gi dere et reklamebanner hele denne tiden, omtale, stille foredraget (som får svært god mottakelse) til disposisjon for deres firma, gi bunnpris på bøker og være åpen for andre innspill. Det er en bra deal.

For at slike som meg skal kunne foreta turer som vi gjør, er vi avhengige av hjelp. Det er vanskelig for meg å finansiere reisene slik situasjonen er nå, og det er derfor jeg spør de firmaene som nyter godt av at jeg benytter deres utstyr om bidrag. Jeg bruker kun produkter jeg selv står inne for, og de er alltid presentert i relevante sammenhenger. Hjelp fra Video 4 vil ha mye å si for gjennomføringen av prosjektene mine. Dessuten er dette moro, viktig og lærerikt. Les prosjektbeskrivelsen og se om du ikke er enig. Jeg har også inkludert litt om måten jeg filmer på, og hva jeg vektlegger, for å demonstrere at jeg ikke ønsker å sitte å gnikke på bedriftshemmelighetene mine.

Takk for tiden din. Husk nå endelig å send avgårde videokameraene før du leser videre, til:

Pauls Planet v/ Paul Olai-Olssen
Selvbyggerveien 108
0591 OSLO
tlf 9261 6613 (budet bør ringe og avtale tid)
paul@pauslpanet.no

OK. Les i vei, det er også linket til avsnittene i stolpen til høyre.Alma-and-jegVårt Europeiske Hjørne
- Island, Færøyene og Storbritannia

Prosjektet “Vårt Europeiske Hjørne” er en kulturell eventyrferd til Island, Færøyene og Storbritannia. Formålet er å samle inntrykk og erfaring om liv og kultur underveis, og bringe denne kunnskapen hjem til Norge og ut til nordmenn, med mulighet for også å nå andre nordiske land. Jeg ferdes alene, med sykkel og kajakk, og har lang erfaring fra liknende turer, som gir enestående kontakt med menneske, kultur og natur. Jeg får dermed en unik anledning til å bruke ny teknologi til å tegne et bilde av våre nære naboer i vest – et tema som har vært underprioritert blant nordmenn flest.

Paulo-Durmitor-cropDen mangelfulle kjennskap vi skandinaver har til denne regionen skyldes for en stor grad at vi velger den bort som feriemål. Heller enn å foreta en både eventyrlig, miljøvennlig og svært lærerik reise i vårt nabolag, prioriterer vi sol og varme eller fjerne destinasjoner med høyere prestisje. Min påstand er, at islandsk kultur og færøysk tradisjon kan være vel så eksotisk som Patagonia eller Zanzibar – og at naturopplevelsen heller ikke kan bli sterkere. Dette ønsker jeg å formidle med foto, tekst og video.


premiss, motiv og målgruppe
- “Pauls Planet” skal åpne nye sider ved kjente og lett tilgjengelige reisedestinasjoner ved å oppleve dem på en original måte og gjennom folket som lever der.
- Reisene foretas alene på enkelt vis, på jakt etter mennesker og kulturer. Det spontane og uforutsigbare i reiseruten bidrar med liv og troverdighet til budskapet.
- Prosjektets brede målgruppe skal bli modigere og mer bevisste i sine reisevalg, slik at de lærer mye, ødelegger mindre, bidrar mer, reiser sunnere og returnerer gladere.
- Prosjektet ”Vårt Europeiske Hjørne” skal bringe det nordlige Atlanterhav – vårt hjørne av Europa – litt nærmere Norge.
- Målgruppen omfatter unge og gamle, erfarne og uerfarne. Jeg vil se for dem, jeg vil lytte for dem og jeg vil oppleve for dem, for slik å få dem til å føle, tenke og handle.

filosofi
Avstand er synonymt med reisetid, så avkortet tid gir mindre avstand. Internett, lave flypriser og politisk globalisering bidrar også til å gjøre planeten mindre. Når verden kommer tett innpå, er det enda viktigere å bli klar over hvem vi selv er, hvilke verdier vi forfekter og hvilke røtter vi har. Først når vi har definert oss selv, står vi rustet til å utvikle oss videre og komme verden i møte på en konstruktiv måte. Reisen jeg skal legge ut på vil se nærmere på folket vi deler mye historie og tradisjon med. Sett i global sammenheng er de – og oss – svært eksotiske her oppe i det nordvestre hjørnet av Europa …

Paulo-bike-kayakTidsplan:
Prosjektet varer totalt to år. Først halvannet år på reise, med start mai 2009. Vinteren tilbringes på Skottlands vestkyst, hvor jeg skriver og redigerer foto og video. Fra mars 2010 utforsker jeg så Hebridene på sykkel, og fortsetter turen til Irland og England.

2009:
juni                                                       Færøyene
juli, august, september                   Island    
oktober                                               Shetland

2010:
mars og april                                     Orkney, Skottland, Hebridene
mai, juni, juli                                      Belfast og Irland
august                                                 kanal fra Wales til London
september og oktober                    London, deretter hjem

(mer detaljerte kart finnes her)informasjonsplan
“Vårt Europeiske Hjørne” skal resultere i en dokumentarserie for fjernsyn, en illustrert bok, et landsomfattende “sykkelforedrag” og en levende presentasjon på internett, alt utarbeidet innen mai 2011, og med et budskap i overensstemmelse med reisens filosofi.

video-produksjon: Jeg ønsker å videreutvikle mulighetene en videojournalist har, ved å operere alene og jobbe med logging / enkel redigering underveis, og presentere smakebiter av stoffet på internett samtidig som det tilrettelegges for fjernsynsserien.

bøker: Hittil har det blitt tre bøker, i 2009 blir det nok en bok i Gyldendal og vi har også skrevet kontrakt på boken fra dette prosjektet. Den får en form hvor opplevelsene kombineres med så vel fakta som praktiske ideer og anbefalinger.

foredrag: Presentasjonen “Vårt Europeiske Hjørne” bygges opp som en bildefremvisning spekket med spontane historier. Jeg syklet i 1997 rundt Norge og gav mer enn hundre forestillinger på folkehøyskoler, militærleire, bedrifter etc. Det skal gjentas.

artikler: Vi Menn, reisemagasin og Aftenposten

web: Nylig bygget jeg opp www.paulsplanet.no, med innhold fra tidligere reiser. Blogg, artikkelsamling og galleridel skal holdes ferskt og oppdatert under forløpet av “Vårt Europeiske Hjørne”.

Det jeg ser for meg på web’en, enten på min side eller på siden til en samarbeidspartner / tv-kanal er en presentasjon som kan inneholde:
- Et kart hvor min aktuelle posisjon er avmerket, med linker til klipp og artikler.
- En illustrert blogg, med hyppige meldinger om hva som skjer.
- Video. Jevnlige minidokumentarer, ikke bare om reisens historier, men også som reisetips.
- Artikler i følge med minidokumentarene, om personer, kultur, land og utfordringer.
- Bildegalleri fra hvert land.
- Plass for spørsmål og innspill, hvor jeg mottar synspunkt fra leserne og de oppfordres til å komme med ideer om hva jeg kan foreta meg framover langs ruta.
- faktarammer om geografi og oppskrift på opplevelsene.

Paulo.jpgbakgrunn
Pauls Planet er et enkeltmannsforetak drevet av meg, Paul Olai-Olssen. Jeg har syklet fra Patagonia til Alaska og på kryss og tvers i Europa, Nord-Afrika og Midt-Østen. Jeg har padlet alene fra Norge til Hellas, mange steder i Latin-Amerika og i Balkan. Erfaring viser at sykkel og kajakk har det til felles at de byr på unike naturopplevelser og sterke menneskemøter.

Det journalistiske arbeid har hatt en stor innvirkning på reisene og opplevelsene. En periode føltes det som om dette kvalte den “frie opplevelsen”, som hadde vært enerådende på de første turene. Nå ser jeg imidlertid at den målrettede søken etter historier hjelper fram de gode opplevelsene, snarere enn å stå i veien for dem. Forpliktelsen ved å skulle produsere går nemlig hånd i hånd med inspirasjonen og gleden ved å finne, formidle og inspirere.


Stil og metode:
Dramaturgien tar jeg ikke hensyn til enda, men det er naturligvis mulig å starte programmet på en pub i London, i en havn i Irland, i storm på Shetland eller idet jeg anløper Island, ved å gjøre historiefortellingen i en kombinert framtids- og fortidsperspektiv.

Det de tidligere prosjektene har hatt i seg av levende kommentar, tilbakeblikk, nåtid, framtid og framtid med kunnskap om hva som har skjedd, gir en leken fremstilling som fanger seeren. All voice skal gjøres på stedet, for å skape en realistisk og naturlig flyt.

Ferden må være spontan og åpen, med ekte “førstemøter” med folk uten forutgående kjennskap til meg - som dermed legger en ekte gjestfrihet – eller fiendtlighet – for dagen. Slik vil seerne oppleve at de selv er med på reisen. Denne fremgangsmåten er velprøvd.

Publikum skal inspireres til å se ny muligheter i sine egne reiser, ved at jeg demonstrerer en aktiv måte å oppleve andre land på. Selv lett tilgjengelige reisemål kan “pimpes opp” ved å se dem fra nye synsvinkler og bli kjent med folket som lever der.

Personer jeg først og fremst jakter på, er de som på en engasjerende måte kan fortelle gode historier om BNP, kultur og tradisjoner. De arbeider eller bor på en interessant måte og formidler sin situasjon ved å invitere meg til å betrakte deres liv fra et nært ståsted.

For å finne frem til slike gode saker spør jeg meg frem lokalt, utnytter flaks og tilfeldigheter og legger opp til litt beregnende sjansespill. Disse personene dukker opp, så det er mer spørsmål om å ha nese for det, og å være klar til å fange det når det skjer, enn å planlegge i detalj.

Målet er å få folk jeg møter til å ønske å stå fram med sin glede, stolthet, håp, bekymringer og utfordringer. Jo mer de deler sitt yrke, kunst, hverdagsliv og sine tanker med kameraet, desto bedre. Da kommer jeg litt i bakgrunnen, som en som blir revet med – slik seeren også blir det.

Leksen er å få med seg at du treffer ildsjeler uansett hvor du reiser, mennesker har mange av de samme drømmer og behov, og det er mye å vinne ved å ta personlig kontakt, gi av seg selv og vise nysgjerrighet. Publikum skal føle seg opplyst, glad og klokere etter å ha lært noe nytt.

Filmingen
Det at fotoarbeidet i tidligere serier har høstet skryt er ingen sovepute. Jeg kan bli bedre, og utfordringen er å skaffe mer av alt:
- Oversiktsbilder med og uten peking, panoramaer og panoreringer.
- Utnytting av bevegelse i motivet.
- Kontraster settes opp mot hverandre.
- Nærbilder av arbeid, ansikter, produkter, detaljer … med tilhørende totaler.
- Lange kamerakjøringer som ikke klippes opp, men fanger en hel situasjon.
- Kreativ bruk av teleoptikk.
- Definere forholdet til motivet med brennvidde og bildeutsnitt.

Det kan derimot med fordel være mindre av meg. Der det ikke er direkte motivert av handling eller kommentering, skal jeg se etter andre løsninger. Når jeg er mye til stede, kommenterende foran kameraet, skal jeg tenke spesielt på å kunne dekke opptaket med gode klippebilder, slik at jeg blir mindre påtrengende. Det blir likevel interessant å se hva 9:16-formatet kan gjøre med dette. Når jeg er til stede i ruta, får jeg nå muligheten for å trekke meg lenger ut på siden, slik at jeg ikke blokkerer bildet.
HD vil gi utfordringer med skarpheten, og det nye formatet vil også være bestemmende for selve filmingen, ettersom vertikale og diagonale bevegelser blir voldsomme i breddeformat. Det kan gi rom for flere stillestående utsnitt, hvor det skjer mer på forskjellige områder i bildeflaten, heller enn panoreringer som fanger de enkelte handlinger. Komposisjonen blir mer filmatisk enn i 4:3. Overgangen til bredt lerret vil kreve en ny måte å filme på.

Kamerabevegelser blir mer kritisk, og det gjelder spesielt opptakene der jeg går med kameraet. Dette er jo en sterk effekt, i situasjonene hvor seeren slik blir med på en oppdagelse, men det må skje mykere enn før.
I tillegg til å fange isolerte lydkilder skal jeg ta opp nøytral bakgrunnslyd i større grad enn før. Enten godmonolyd (eventuelt to kryssede kanoner) eller med en egen logostereomikrofon. Enda viktigere er det å maksimere lyden under intervjuene. Det er mulig at “Røde NT6” i min navlehøyde, kombinert med kanon mot intervjumodellen er en god løsning.

Det gjelder å orke. De unike opptakene kommer ofte i situasjoner hvor jeg er trett, oppgitt eller travel. Sliktmå på tape.

Fortellerstemmen
Ettersom jeg legger vekt på å finne ekstreme leirplasser som jeg fremstiller dramatisk, blir det visuelle inntrykket sterkt. Når jeg et slikt sted forteller nøytrale handlingsfakta i fire tider, blir historien levende og troverdig. Stemmen får en naturlig entusiasme og historien kommer mens jeg er i gang med noe annet, som parallelt forteller sin egen historie (slår opp telt, lager mat, lapper dekk etc).

Det er viktig å snakke rolig og rent under kontrollerte former, med vekt på tydelighet, god lyd og matnyttig info. Med voice blir programmene mindre naturlige, og dermed “vanligere”.

teknologi / utstyr
Kamera
z7DV gav oss muligheten for å filme som VJs. Nå kommer HDV og 5:1 til å gi oss muligheten for å heve den tekniske kvaliteten – og dermed seeropplevelsen – dramatisk. De tekniske utfordringene blir størst når det gjelder fokus og lyd.

Sonys kameraer har vist seg solide og pålitelige. Modellen HVR-Z7E er et lyssterkt kamera med utskiftbart objektiv. På de første HD-kameraene var det nettopp lysstyrken som trakk ned for Sony’s vedkommende. Z7 føles solid og godt i hånden og er betjeningsvennlig – det beste alternativ for turen.

A1Z7 er relativt stort og tungt, for stort til å ha med to, og risikabelt å montere kameraet på sykkel og kajakk. Jeg foreslår derfor den mye enklere modellen  HVR-A1E som “actioncam”, altså til montering på sykkel  og kajakk, samt i ekstreme situasjoner hvor redusert kvalitet aksepteres ut i fra forholdene. Kameraet har 1/3 bildechip og XLR-innganger, og tape som lagringsmedium. Det vil være vesentlig tryggere og enklere å håndtere et slikt lite kamera på sykkel og kajakk. Flere vinkler blir mulige, og stabiliteten bedres, særlig med tanke på kajakken og det at en mindre kameraboks vil være atskillig lettere enn en stor.
A1
mikrofoner
Mikrofonene jeg har brukt mest, er kanonen ECM 970 (nå ECM 673, 674, 678 og 680). Når jeg sykler og padler bruker jeg to stykker; en festet med kameraet og pekende mot meg, så nær meg som mulig.

I spontane opptak ute, har jeg normalt en kanon øverst på kameraet, og Røde NT6 festet på pelsen til kanonen. Røde kan da nappes av og plasseres mellom meg og et ECMintervjuobjekt ved behov, og ellers fange kontentum fra omgivelsene med sin kulekarakteristikk.

De tradisjonelle trådløse myggene har vist seg å gi mindre god lyd, og den lille stereomikrofonen har sjelden vært benyttet. I gitte situasjoner er de likevel nødvendige.


utstyrsliste:
Sony HVR-Z7E                                                                       kamera
Sony HVR-A1E                                                                       kamera
vidvinkelforsats til hvert kamera                                          evt objektivvalg til Z7
polafilter til hvert kamera
batterier                                                                                antall og størrelse avhenger av brukstid
dobbel batterilader / nettadapter

2    Sony ECM 670                                                                  kanon
1    Sony ECM 970                                                                  kanon
1    Røde NT6                                                                         tråd, “halvmygg”
1    Sony WRR-810+WRT 820                                                trådløs mygg
1    Sony ECM-77B                                                                 trådmygg
1    Sony ECM-MS908C                                                          stereomikrofon

videolampe m/batterier
liten videolampe

2    fjernkontroll trådløs
2    fjernkontroll m/kabel

Gitzo stativ                                                                              Manfrotto tålte ikke å bindes til sykkelen
m/ Manfrotto hode M701RC/RC2.                                          rimelig og bra, med hurtigfeste
Gitzo ministativ m/Manfrotto kulehode                                  til actionbruk, lys eller mikrofon

+ beskyttelsestrekk, kabler, skinner og dingsbomser.

I tillegg til dette kommer mitt eget fotoutstyr, og laptop’en jeg har valgt med tanke på reisene.


Budsjett:
For å holde utgiftene nede gjør jeg det aller meste selv. Web, regnskap og administrasjon utover egen overlevelse har jeg derfor ingen utgifter til. Telt, sykkel, kajakk og klær er i hovedsak gitt av sponsorer, og jeg jobber med lokale turistkontorer / fraktselskaper for også å slippe utgifter til transport.

Underveis overnatter jeg i hovedsak i telt eller hos folk jeg møter. Det er minimalt med betalte overnattinger på reisen. Leiligheten i Oslo skal leies ut for å betjene deler av boliglånet. I prosjektperioden har jeg også mulighet for å selge artikler og holde enkelte foredrag, og jeg tar sikte på å gjøre en jobb som turleder for Escape travel. Alt fremgår av skjemaet:


Budsjett for “Vårt Europeiske Hjørne” for årene 2009 - 2010
Inntekter og utgifter Pr. mnd. ant. i perioden Totalt
Lån og husleie i Norge 11.000,- 18 200.000,-  
Reise / frakt     30.000,-  
Telefon og internett 1000,- 18 20.000,-  
Kost, og diverse 5.000,- 18 90.000,-  
foto og video     150.000,-  
Forsikringer, div. utgifter     50.000,-
540.000,-

Jeg-Nelly-og-utstyr-300-dpi20 år med ekstreme reiser...
... erfaring fra reklamefoto, illustrerte bøker, 20 reisedokumentarprogram, omfattende foredragsvirksomhet og en levende webside... Denne gang skal jeg skrive, fotografere og filme uten å måtte bekymre meg for tidsbruk, slik at tiden utnyttes som en ressurs i seg selv. Jeg skal leve i reisen – og det skal synes i resultatet!

mvh Paul Olai-Olssen
MultivisjonsvagabondenHilleberg the Tentmaker Eian Fritid Foss Sykler Deler A/S

oppdatert 30.04.09 ...

siste på twitter:


i pressen: